Darcov krvi prišli podporiť aj kežmarskí hokejisti

14.10.2008 Kežmarok

Kežmarok 14. októbra (TASR) - Hromadný odber krvi zorganizovali dnes v priestoroch Strednej odbornej školy na Garbiarskej ulici v Kežmarku. Akciu nazvanú Kvapka krvi pripravovali naozaj dobre, o čom svedčila plná sála ochotných darcov.
Podporiť ich prišli aj zástupcovia kežmarských hokejistov. Ako povedal pre TASR asistent trénera Jerguš Bača, športovci nestáli ani v minulosti bokom od podobných humánnych aktivít. \"Z hľadiska hráčov nie je termín najvhodnejší. Beží sezóna, ale dnes darujú krv aspoň tréneri a po skončení sezóny alebo v rámci väčšej prestávky medzi zápasmi, sú ochotní pridať sa aj samotní hráči\".
Medzi desiatkami tých, ktorí čakali na vyšetrenie pred odberom, prevládali mladí ľudia. Riaditeľka školy Marta Sabolová spresnila, že darovať krv sa rozhodlo 87 študentov a takmer 20 zamestnancov. Prišli aj miestni občania či pracovníci viacerých kežmarských firiem.
Počas prvej polhodiny stihlo darovať krv desať ľudí, väčšina z nich po prvýkrát. Medzi prvodarcov sa zaradila napríklad Daniela Koreňová z Kežmarku, ktorá má študentské roky už za sebou, ale ako povedala, \"na dobrý skutok nikdy nie je neskoro. Prišla som z práce a po odbere sa cítim výborne\". Prvodarkyňou je po dnešku aj Daniela Budzová z neďalekej Ľubice, ktorá počas odberu úsmevom povzbudzovala čakajúcich.
O povzbudenie a dobrú náladu sa starali aj členovia folklórneho súboru. Medzi darcov zavítali tiež primátor Kežmarku Igor Šajtlava či podpredseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Baran. Stredná škola, ktorá dnešnú Kvapku krvi zorganizovala v spolupráci s Národnou transfúznou spoločnosťou, je totiž najväčšou v rámci PSK. Má 23 učebných a študijných odborov, tri elokované pracoviská a v súčasnosti ju navštevuje 778 žiakov.
Na margo účasti darcov riaditeľka školy konštatovala, že vysoký záujem ich neprekvapil, keďže študenti sa snažili aj v uliciach mesta, kde informovali o podujatí. Akcia potrvá až do večera. \"Našim cieľom je prekonať susedný Poprad, kde takto darovalo krv až 121 ľudí. Myslím, že sa nám to podarí, \" dodala Sabolová.

Bača: \"Športovci nikdy nestáli bokom od takýchto akcií a myslím si, že je to úplne normálna vec, že sme tu. Žiaľ, to obdobie, ktoré teraz prežívame ...je sezóna..a je to medzi zápasmi, tak čo sa týka hráčov, je to dosť ako nevhodný termín, ale za to naše mužstvo určite aspoň tréneri neska budeme nielen slovami, ale aj činmi, že by sme tu krv darovali a v budúcnosti...po sezóne alebo keď bude dlhšia prestávka, tak aj hráči sú ochotní teda dať aj krv\".

Sabolová: \"Ja si myslím, určite viac ako v Poprade. My sme si dali cieľ, že proste, jednoducho ... nemôže byť menej ako Poprad... V Poprade bolo 121 najviac... \"
 

Vyberte región